admin

Klottersanering tåg

Tips och produkter för in- och utvändig sanering

 

När man ska klottersanera tåg pratar vi i främst om två olika områden – utvändigt och invändigt klotter. Valet av metod och klotterborttagare skiljer sig självklart mellan olika områden. Utvändigt sanerar man ofta större ytor och spolar ner med högtryck, medan det invändigt handlar mer om tags och handsanering. 

Så för att underlätta arbetet har vi här samlat våra bästa tips och produkter för respektive område!


Invändigt

Insidan har betydligt fler olika ytor som kan utsättas för klotter, allt från tyg till plastdetaljer. Här är det viktigt att man använder sig av rätt klotterborttagare och metod.

Metod: Här appliceras klotterborttagaren med trasa, borste eller spraymunstycke. Sedan bearbetas klottret med saneringssvamp, borste eller trasa. När allt är upplöst torkas allt klotter och produkt upp med en trasa, torka utifrån kanterna på klottret och in mot klottrets centrum. Efterskölj med vatten och torka rent med en ren trasa.

Glas och lackade metallytor:
OFF Graffiti Remover Eco (märkt med Bra Miljöval)
OFF Graffiti Remover 1
OFF Graffiti Wipes

Tyg:
OFF Graffiti Wipes

Golv:
OFF Graffiti Remover 1
OFF Poseidon Power och OFF Tyr Tunn (vid svårare klotter eller skuggor)

Känsliga ytor:
OFF Graffiti Remover Eco (märkt med Bra Miljöval)
OFF Graffiti Remover 4
OFF Soft Graffiti Wipes


 

Utvändigt

Då det här oftast handlar om större målningar som täcker en stor yta jobbar man på ett lite annat sätt och med andra klotterborttagare. Här krävs ibland produkter som är tjockflytande, för att få längre kontakttid och lättare kunna täcka stora ytor.

Metod: Applicera klotterborttagaren med borste och bearbeta sedan till allt klotter är upplöst. Tvätta nerifrån och upp med anpassat tryck (50-200 bar) och temperatur (70-90°). Efterskölj uppifrån och ned med vatten. Om klottersanering inte är möjlig och man snabbt behöver täcka klotter finns pigmenterat klotterskydd för övermålning. Detta tvättas bort med hetvatten och högtryck, därefter tvättas klottret enligt ovan.

Klottersanering:
OFF Graffiti Remover Eco Gel (märkt med Bra Miljöval)
OFF Iris
OFF Hugin

Övermålning:
OFF Uranus


Ladda ner hela vår saneringsguide för klottersanering fordon och andra guider här.


Magnus tipsar:

Låt inte produkten ligga för länge på bälgar, lister och gummiprodukter.


Ladda ner sida som PDF: